İsa'nın Çarmıh'a Gerilmesi, Diriliş ve Göğe Yükselmesi



İSA’NIN ÇARMIHA GERİLİŞİ


İsa'nın çarmıha gerilişi - Vikipedi

İsa'nın çarmıha gerilişi, Hristiyan inancına göre İsa'nın bir dizi sorgulama, mahkeme ve işkencenin ardından Golgota'da çarmıha gerilerek öldürülmesidir. Hristiyan teolojisinin merkezî bir konusudur.



Yeni Ahit'in ilk dört kitabında İsa'nın tutuklanması, yargılanması, çarmıha gerilmesi, defnedilmesi ve sonra da yeniden dirilmesi anlatılır. Her bir kitapta İsa'ya ilişkin bu beş olay, diğer tüm Kitab-ı Mukaddes hikâyelerinden çok daha detaylı bir biçimde anlatılır. Araştırmacılar neredeyse saat saat olayın gelişmesini okura anlatmak istendiğini belirtirler. 



Theological Deception: Jesus is God! | Kingdom Economics

                               İSA’NIN DİRİLİŞİ
İsa'nın dirilişi, Hristiyanlıkta İsa'nın çarmıha gerildiği cuma gününü izleyen pazar gününde mucizevi şekilde hayata dönmesi olayıdır. Hristiyan inancının ve teolojisinin merkezî doktrini olarak kabul edilir ve İznik Konsili'nin kararlarına göre o "Kutsal Kitap'ta belirtilene uygun şekilde üçüncü gün yeniden dirildi."
Paskalya Bayramı, İsa'nın dirildiğine inanılan 3. gün kutlanır.




İSA’NIN GÖĞE YÜKSELİŞİ



Ascension Of Christ Colour Litho Painting by Heinrich Jenny
İsa'nın göğe yükselişi ya da İsa'nın miracı (Latince: Ascensio Domini, İsviçre ve Lichtenştayn'da Auffahrt), Hristiyanlıkta İsa'nın Tanrı'nın yanına geri çekilmesi olayıdır. Paskalya'dan 39 gün sonra, Paskalya orucundan ise 40 gün sonra kutlanır. Bu yüzden bayram daima perşembe gününe denk gelir. Bu şekilde en erken 30 Nisan'da, en geç 3 Temmuz'da kutlanır.

Hristiyan öğretisindeki miraç günlerinden biridir. İsa'nın öldükten 3 gün sonra dirildiğine ve birçok insana görüldükten sonra, 40. günde havarilere görünüp, göğe, Tanrı'nın yanına yükseldiğine inanılır.





Hazırlayan: C. Suat

Yorumlar